preskoči na sadržaj

Osnovna škola Matije Vlačića Labin

 > O školi  > Dan škole
 

Dan škole obilježavamo 3. ožujka u čast Matiji Vlačiću Iliriku, povijesnoj osobi po kojoj naša škola i nosi ime. Posebno ističemo obilježavanje Dana škole u 2020. godini koja je ujedno bila i 500-ta godina od njegovog rođenja.

 

 

U nastavku donosimo dašak atmosfere toga dana...

https://www.facebook.com/RadioLabin/videos/2681185468585169

U utorak 3. 3. 2020. u našoj je školi obilježen Dan škole. Presretni smo i ponosni što smo baš na taj dan mogli obilježiti i 500-tu obljetnicu rođenja Matije Vlačića, znamenite ličnosti Labina, Istre i Hrvatske. Naša škola tako jedina u našoj državi nosi njegovo ime. Njemu u čast priredili smo pravu rođendansku proslavu koja je ujedno i početak manifestacije obilježavanja 500-tog rođendana u Gradu Labinu.

Proslava je bila ujedno i prezentacija projekta naše škole kojeg smo započeli na našem team buildingu tj. na putovanju u Zadar. Cijeli projekt je pretočen u različite aktivnosti:

- izrada broja 500 od kaširanog papira na metalnom postolju što smo postavili u dvorištu škole;

- milenijska fotografija slikana dronom formirana u obliku broja 500 učenika i djelatnika škole na školskom igralištu;

- vezenje rubaca prema motivima Matije Vlačića;

- izrada medaljona i blokova prema liku M. V. za prvašiće;

- priprema kostima i sudjelovanje u maškaranoj skupini učenika produženog boravka i njihovih učiteljica koji su bili maskirani kao Vlačići;

- na Dan jezika petaši su istraživali kretanje Matije Vlačića po Europi, jezike koji su se tada govorili, a koji se govore u tim zemljama sada te izrađivali plakate, zemljovide i prevodili pozdrave na tim jezicima;

- učiteljica povijesti pripremila je tekstove o spomeniku i rodnoj kući M. V., a osmaši su taj tekst preveli na engleski, talijanski, ruski i poljski jezik;

- učenici su u školskoj knjižnici izrađivali straničnike i razglednice kojima je motiv bio M. V. te pozivnicu za Dan škole;

- učenici mlađih razreda učili su pisati perom i tintom;

- uređen kutak Matija Vlačić za učenike u holu;

- učiteljica povijesti Silvia Česnik pripremila je monolog Matije Vlačića koji je izvela u svim razredima naše škole, a i drugim školama Labinštine;

- profesorica Silvia Česnik napisala je riječi himne škole, Jelena Paunović Štifanić i Elario Kleva glazbu i aranžman, a Alen Zarifović masterizaciju;

- posjet Memorijalnoj zbirci Matije Vlačića u Labinu;

- priprema igrokaza o životu i djelu M. V. dramske skupine PŠ Rabac i Matične škole učenika mlađih razreda;

- izrada portreta M. V. i motiva iz njegovog života i djela  u raznim tehnikama;

- postavljanje tematske izložbe s radovima učenika u holu, hodnicima i razredima;

- učenici povijesne grupe izradili su društvene igre (puzzle, memori, slagalice…) prema liku i inicijalima M. V.;

 - učenici eko grupe izradili su herbarij biljaka iz 16. stoljeća;

-  razne druge aktivnosti.

Proslavu rođendana započeli smo ujutro 3. 3. sa svim učenicima kroz kreativne radionice. Uslijedila je ¨pizza party¨ i rođendanska torta. Svi učenici i djelatnici škole uživali su u jutarnjem programu odjeveni u bijele majice prigodno tiskanim. Zahvaljujemo roditeljima na pomoći u realizaciji navedenog.

Učenici članovi zbora su pod dirigentskom palicom prof. Jelene Štifanić Paunović otpjevali hrvatsku himnu i himnu Istre, a buru oduševljenja izazvala je premijera školske himne. Svi su učenici škole zdušno pjevali himnu s puno ponosa i emocija.

Na početku programa posjetio nas je Matija Vlačić u liku prof. Silvije Česnik, koji nam je ispričao autobiografsku priču o svom životu, a nas u mislima preselio 500 godina unatrag, tj. u 16. stoljeće.

Matiji Vlačiću u čast učenici PŠ Rabac i dramske grupe razredne nastave Matične škole osmislili su predstavu o njegovom životu, putovanjima, stvaralaštvu, obitelji i životnom putu. Pokušali smo zamisliti njegov dolazak u 2020. godinu uz sva nova čuda tehnologije i promjene koje donosi današnjica (struja, automobili, obnovljivi izvori energije, e-dnevnik, e-građanin, Facebook, Internet, Instagram, roboti...).

Upravo su robotičari izrađenim modelima prikazali njegov dolazak u grad sa zamišljene galaksije i time dali na futurističkom stilu prezentacije.

Eva nam je približila talijansku skladbu, a Antonio i Dino odsvirali su nam splet pjesama na harmonici.

Dijelić zavičaja u kojem je živio Vlačić približili su nam recitatori Dino, Amber i Iskra, a tradiciju plesa baluna učenici trećih razreda. Mali Vlačići produženog boravka otplesali su srednjovjekovni ples u kostimima kakvi su se nosili u 16. stoljeću.

Posjetitelji su mogli razgledati novouređeni kutak Matija Vlačić u holu i izložbu radova posvećenu njemu.

Uslijedio je domjenak za sve priutne u marendariju. Posebna zahvala kuharu i kuharici na brojnim i ukusnim delicijama. Hvala tehničkom osoblju na dodatnom trudu i zalaganju da nam taj poseban dan još dugo ostane u sjećanju.

Presretni smo što su ovu proslavu s nama podijelili naši umirovljenici, bivši djelatnici škole te mnogi gosti, naši prijatelji s kojima surađujemo u različitim projektima ili poslovno.

Hvala svima koji su ovaj dan učinili posebnim, a mi se s pravom osjećamo ponosni što smo dio ove obljetnice.

                                                                               Lorena Dobrić

 

 

 

Zelenice 4

855-488

ured@os-mvlacica-labin.skole.hr

 

  NA VRH  Napredno pretraživanje
Traži
 

Zelenice 4

855-488

ured@os-mvlacica-labin.skole.hr

 

 
NASTAVA NA DALJINU
 
 
Ministarstvo znanosti i obrazovanja - I-nastava - Naslovna  
 
KORISNE POVEZNICE
Grad Labin
Ministarstvo znanosti i obrazovanja - Naslovna

 

  NA VRH  

 

 

"Ljudi su stvoreni da budu voljeni.
Stvari su stvorene da budu korištene.
Ne možemo istinski napredovati
dok to dvoje obrćemo:
dok ljude koristimo,
a stvari volimo.
"

nepoznati autor

 
 

 

 

 

Labin vrijeme

 
RASPORED ZVONA

 
NATJEČAJI

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 9. 2020.

Ukupno: 72637
Ovaj mjesec: 204
Ovaj tjedan: 524
Danas: 53
 
 > O školi  > Dan škole
CMS za škole logo
Osnovna škola Matije Vlačića Labin / Zelenice 4, HR-52220 Labin / os-mvlacica-labin.skole.hr / ured@os-mvlacica-labin.skole.hr
preskoči na navigaciju