Ovaj smo tjedan obilježili Svjetski dan jabuka (20. listopada) te Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. U nastavi hrvatskog jezika smo čitali prigodne priče, pjesme i igrokaze te istraživali podatke i zanimljivosti o jabukama i drugim jesenskim plodovima. Iako već odavno znamo da je priroda velikodušna prema nama i da trebamo biti zahvalni za sve što nam pruža, prisjetili smo se koliko je vremena i truda potrebno da plodovi iz vrta, polja i voćnjaka stignu na naš stol u obliku ukusnih i zdravih jela. Uz foto stripove i prezentacije opisivali smo „putovanje“ od zrna pšenice do kruha.
Danas smo se i sami uvjerili da priprema kruha i kolača zahtjeva dobru organizaciju, trud, zalaganje i strpljenje. Iako smo za pripremu odabrali jednostavni kolač s jabukama bez pečenja, vidjeli smo što sve treba napraviti da bi na kraju uživali u okusima i mirisima. Jabuke smo ogulili, naribali i stavili kuhati. Za to smo vrijeme pripremili kremu, petit kekse i šlag. Zatim smo sve to posložili u kalup točno onako kako piše na receptu i čekali oko 2 sata da se sastojci stope, a kolač ohladi. Osim kolača napravili smo i Bubble kruh. Najprije smo umijesili tijesto, čekali da se digne (udvostruči) nekih 40 minuta pa smo tijesto promijesili i tek onda oblikovali male kuglice koje smo stavili u pleh za pečenje. Ali trebalo je opet čekati 40 – tak minuta da se tijesto polako diže. Već smo postali nestrpljivi i jedva dočekali da ispečemo naš zajednički kruh. Za to je trebalo 15 – tak minuta u pećnici na 200 stupnjeva. Pošto smo naribali više jabuka nego što je bilo potrebno za kolač, iskoristili smo ih za „zdrave čašice“ koje smo napunili jabukama, petit keksima i orasima. Trebalo je oprati sav pribor i tanjure koje smo koristili te očistiti kuhinju. Ali „kad se male ruke slože, sve se može, sve se može“ i ništa nije teško. Nakon gotovo tri sata napokon smo mogli uživati u „plodovima“ našeg rada. Kolač i kruh su bili izvrsnog okusa i mirisa! Bili smo sretni i ponosni jer su ovi ukusni proizvodi naših ruku djelo. Njamiiii! Neprocjenjivo!
Bilo nam je veoma zanimljivo i baš smo uživali, ali isto tako smo shvatili da nije lako i jednostavno pripremati hranu. Mi smo podijelili poslove, pomagali jedni drugima i pritom mislili kako je našim roditeljima, bakama i djedovima koji svaki dan sami pripremaju ručak, doručak i večeru za obitelj, a ne samo kruh i desert. Razmišljali smo o pekarima koji svaki dan moraju napraviti tisuće i tisuće različitih pekarskih proizvoda da bi zadovoljili potrebe svih nas. Nakon svega treba sve očistiti i urediti. To je velik i odgovoran posao! Zaista moramo biti zahvalni zemlji za sve plodove koje nam daje i cijeniti sve one ljude koji se svakog dana trude da imamo obilje hrane na stolu.
Kako je to izgledalo u našoj maloj veseloj školi, pogledajte u videu.
Učiteljice: Dilana Dagostin Mohorović, Nina Ricci i Marta Verbanac
