2014-04-09 10:51:51

Prezentacija projekta "Zdrava hrana"

Ubrzani način života i nedostatak vremena razlozi su što se svakim danom sve više nezdravo hranimo. Svjesni smo činjenice da djeca sve što su starija radije posežu za brzom hranom, slatkišima, grickalicama i gaziranim pićima. Upravo zbog toga htjeli smo djeci ukazati na važnost zdrave prehrane te smo se odlučili za projekt ZDRAVA HRANA.

Projekt smo provodili tijekom mjeseca siječnja, veljače i ožujka.

Prvi razredi proučavali su i obrađivali povrće, drugi razredi mlijeko i mliječne proizvode, treći razredi ljekovito bilje, četvrti voće, a učenici PŠ Rabac ribe.

Na Svjetski dan zdravlja 07.04. prezentirali smo cjelokupni projekt roditeljima i učenicima. Svaki je razred putem PowerPoint prezentacije i plakata predstavio svoj rad. Sadnje, sijanja, posjeti, gosti i izvanučionička nastava, likovni radovi, skupljanje recepata, priprema i kuhanje hrane poticali su kreativnost kod učenika i veliku zainteresiranost za projekt. U toku gledanja prezentacija učenici su uživali prisjećajući se lijepih trenutaka koje su proveli u  istraživanju i bili ponosni na svoj rad.

Pored plakata i prezentacija svaki razred predstavio se s izloženim proizvodima koji su izradili učenici zajedno s učiteljicama i roditelji.

Na posebno dekoriranim stolovima bili su izloženi proizvodi (kompoti,  voćne salate, limunada, kanapei sa domaćom marmeladom, suho i svježe voće, prirodni sok, pečene jabuke i razne vrste voćnih kolača).

Na stolu mlijeka i mliječnih proizvoda našlo se kozjeg, kravljeg  mlijeka, ovčjeg, kravljeg i kozjeg sira, raznih jogurta, vrhnja, acidofila, mliječnih namaza, maslaca, palente, griza i riže na mlijeku te mnoštvo kolača spravljenih od spomenutog.

Stol ljekovitog bilja prezentirao je razne ljekovite biljke (menta, kopriva, kadulja, ružmarin, bazga, šipak…) te se moglo degustirati razne vrste čajeva, fritaja od šparuga, koromač s krumpirom,  pohani maslačak i marmelada od maslačka. Na stolu su se našli i razni proizvodi od lavande kao što su sapuni, šamponi, eterično ulje, razne kreme, osvježivač prostora i drugo.

Povrće se moglo vidjeti na dva različita načina. Na jednom stolu bilo je puno posuda posađenog povrća,  djelo malih ruku prvašića. Zelenilo se kao u bajci. Naše vrijedne mame pomogle su u pripremi finih juha od povrća, te se s drugog stola širio zamaman miris. Bilo je tu svega: maneštra, juhe, variva, rižota, šarene tjestenine, pita, pogača,…. pa čak i kolača.

Na stolu ribljih proizvoda bile su izložene riblje paštete, puževi na salatu, salata od hobotnice, kuhane lignje, carpacio od sardela i canapei od bakalara.

Po završetku razgledavanja izloženih delicija uslijedilo je zajedničko druženje uz degustaciju raznovrsne hrane i pića.

Pogledajte ovdje kako je to izgledalo.

Ovim putem zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta, djelatnicima školske kuhinje, Gradu, a najviše roditeljima.

                                                                                             Aktiv RN


Osnovna škola Matije Vlačića Labin