preskoči na sadržaj

Osnovna škola Matije Vlačića Labin

 

Važan zakon u području zlouporabe cigareta je Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda koji vrijedi od 5. mjeseca 2017.

Izdvajamo dijelove ovog Zakona važne za naše učenike i roditelje, a odnose se na pušenje u prostoru škole i općenito pušenje maloljetnih osoba.

Pušenje cigareta je učenicima zabranjeno na čitavom prostoru škole (zgrada i dvorište škole).

Škole su obavezne promicati znanja o štetnosti uporabe cigareta u svim svojim aktivnostima.

Novčanom kaznom od 70 000 do 150 000 kuna kaznit će se škola ako ne osigura poštovanje zabrane pušenja u prostoru škole (zgrada i dvorište). Kaznit će se i ravnatelj škole ako ne osigura poštovanje zabrane kaznom od 5 000 do 15 000 kuna.

Novčanom kaznom u iznosu od 1000,00 kuna kaznit će se osoba ako ne poštuje zabranu pušenja cigareta u prostoru škole.

Zakon kaže da je zabranjena prodaja cigareta (uključujući i bezdimne duhanske proizvode, biljne proizvode za pušenje, biljne proizvode za pušenje, elektroničke cigarete, spremnike za ponovno punjenje i uložaka za jednokratnu uporabu) kao i drugih proizvoda koji mogu potaknuti na pušenje osobama mlađim od 18 godina.  Prodavač je osobu za koju smatra da je mlađa od 18 godina dužan zatražiti da osobnom iskaznicom dokaže punoljetnost.

Pušenje cigareta u prostoru škole (zgrada i dvorište) kao i na izvanučioničkoj nastavi (izleti, terenska nastava, ekskurzije, posjete) regulirano je i propisima u odgoju i obrazovanju (Pravilnikom o kriterijima za izricanje pedagoških mjera, Kućnim redom škole, Pravilnikom o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole, Statutom škole). Detaljnije informacije objavit ćemo u nadolazećim tjednima.

 

Pušenje cigareta u prostoru škole (zgrada i dvorište) kao i na izvanučioničkoj nastavi (izleti, terenska nastava, ekskurzije, posjete) regulirano je i Pravilnikom o kriterijima za izricanje pedagoških mjera, Kućnim redom škole, Pravilnikom o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole te Statutom škole. 

Prema navedenim propisima učenicima nije dopušten unos ili konzumiranje cigareta, alkoholnih pića i droga na čitavom prostoru škole (zgrada škole i dvorište škole) kao ni na izletu, terenskoj nastavi, posjetama i ekskurzijama u organizaciji škole. Ponašanja unosa ili konzumacije navedenih sredstava svrstavaju se u teža neprihvatljiva ponašanja te je za njih predviđena pedagoška mjera - ukor. Učenici su dužni pridržavati se navedenih propisa i uputa koje dobiju od učitelja, ravnatelja, stručnih suradnika i drugih djelatnika, a u skladu su s navedenim propisima.

Zelenice 4

855-488

ured@os-mvlacica-labin.skole.hr

 

 

  NA VRH  

 
Ispis statistike od 1. 9. 2020.

Ukupno: 12309
Danas: 3
 

 
 
 > Kutak psihologa i pedagoga  > Mjesec borbe protiv ovisnosti
CMS za škole logo
Osnovna škola Matije Vlačića Labin / Zelenice 4, HR-52220 Labin / os-mvlacica-labin.skole.hr / ured@os-mvlacica-labin.skole.hr
preskoči na navigaciju