preskoči na sadržaj

Osnovna škola Matije Vlačića Labin

 

 

Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se svake godine od 15. studenog do 15. prosinca u školama i drugim ustanovama diljem Hrvatske. Ovisnost može biti o različitim psihoaktivnim tvarima (alkohol, nikotin, marihuana i ostale droge, lijekovi) te o kockanju i internetu. Ovisnost u školskoj dobi može dovesti do problema u školi/na poslu, u obitelji, u odnosu s prijateljima, u ljubavnim odnosima.

Obilježavanje se provodi s ciljem upoznavanja javnosti s problemom zlouporabe svih navedenih oblika sredstava ovisnosti kako bi se potakla aktivna borba protiv ovisnosti.

Najbolja prevencija ovisnosti je izgradnja odgojnih vrijednosti i zaštita mentalnog zdravlja tijekom čitavog odrastanja.

Učitelji i stručni se u obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti uključuju različitim aktivnostima koje izgrađuju odgojne vrijednosti i promiču mentalno zdravlje.

 

U nastavku pročitajte zakonski okvir konzumacije pojedinih sredstava ovisnosti u maloljetnika...

Važan zakon u području zlouporabe cigareta je Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda koji vrijedi od 5. mjeseca 2017.

Izdvajamo dijelove ovog Zakona važne za naše učenike, a odnose se na pušenje u prostoru škole i općenito pušenje maloljetnih osoba.

Pušenje cigareta je učenicima zabranjeno na čitavom prostoru škole (zgrada i dvorište škole).

Škole su obavezne promicati znanja o štetnosti uporabe cigareta u svim svojim aktivnostima.

Zakon kaže da je zabranjena prodaja cigareta (uključujući i bezdimne duhanske proizvode, biljne proizvode za pušenje, biljne proizvode za pušenje, elektroničke cigarete, spremnike za ponovno punjenje i uložaka za jednokratnu uporabu) kao i drugih proizvoda koji mogu potaknuti na pušenje osobama mlađim od 18 godina.  Prodavač je osobu za koju smatra da je mlađa od 18 godina dužan zatražiti da osobnom iskaznicom dokaže punoljetnost.

Pušenje cigareta u prostoru škole (zgrada i dvorište) kao i na izvanučioničkoj nastavi (izleti, terenska nastava, ekskurzije, posjete) regulirano je i propisima u odgoju i obrazovanju (Pravilnikom o kriterijima za izricanje pedagoških mjera, Kućnim redom škole, Pravilnikom o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole, Statutom škole). Prema navedenim propisima učenicima nije dopušten unos ili konzumiranje cigareta, alkoholnih pića i droga na čitavom prostoru škole (zgrada škole i dvorište škole) kao ni na izletu, terenskoj nastavi, posjetama i ekskurzijama u organizaciji škole. Ponašanja unosa ili konzumacije navedenih sredstava svrstavaju se u teža neprihvatljiva ponašanja te je za njih predviđena pedagoška mjera - ukor. Učenici su dužni pridržavati se navedenih propisa i uputa koje dobiju od učitelja, ravnatelja, stručnih suradnika i drugih djelatnika, a u skladu su s navedenim propisima.

Zelenice 4

855-488

ured@os-mvlacica-labin.skole.hr

 

  NA VRH  Napredno pretraživanje
Traži
 

Zelenice 4

855-488

ured@os-mvlacica-labin.skole.hr

 

 

Sandučić Hvalibaba i Tužibaba -ubacite  pismo pohvale i pokude ili postavite nam pitanje, dajte prijedlog o školskom životu

 
NASTAVA NA DALJINU
 
 
Ministarstvo znanosti i obrazovanja - I-nastava - Naslovna  
 
KORISNE POVEZNICE
Grad Labin
Ministarstvo znanosti i obrazovanja - Naslovna

 

  NA VRH  

 

 

Labin vrijeme

 

"Osmijeh je lijepa riječ bez slova."

Nepoznati autor

 
RASPORED ZVONA

 
NATJEČAJI

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 9. 2020.

Ukupno: 22741
Ovaj mjesec: 1010
Ovaj tjedan: 132
Danas: 4
 
 > Zdravstvena zaštita učenika  > Mjesec borbe protiv ovisnosti
CMS za škole logo
Osnovna škola Matije Vlačića Labin / Zelenice 4, HR-52220 Labin / os-mvlacica-labin.skole.hr / ured@os-mvlacica-labin.skole.hr
preskoči na navigaciju