preskoči na sadržaj

Osnovna škola Matije Vlačića Labin

 > Naslovnica
OGLASNA PLOČA

Dan ružičastih majica 2021.

Autor: Sanja Škopac, 24. 2. 2021.

Posljednje srijede u veljači obilježavamo Dan ružičastih majica kojim se na simboličan način želi skrenuti pozornost na problem sve učestalijega vršnjačkog nasilja u školama. Hrvatski sabor je 2017. godine proglasio taj dan Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Ovaj običaj nastao je 2007. godine u Kanadi kada je dječak u znak podrške majci oboljeloj od karcinoma dojke došao u školu obučen u ružičastu majicu zbog čega je doživio izrugivanje i  verbalno nasilje. Učenici iz njegovog razreda počeli su sljedećih dana dolaziti u školu u ružičastim majicama kako bi mu iskazali potporu te ukazali na problem vršnjačkog nasilja u školama.

Iako se tijekom cijele školske godine na satovima razrednog odjela, ali i u sklopu međupredmetne teme građanskog odgoja naglašava važnost međusobne tolerancije, uvažavanja i suzbijanja svakog oblika nasilja među djecom i mladima, Dan ružičastih majica prilika je da se još jednom skrene pozornost na ovaj problem među djecom.

Izuzetno je važno s djecom razgovarati o svim oblicima nasilja i negativnog ponašanja prema drugima jer oni sami (pogotovo učenici mlađe dobi) ponekad nisu svjesni da neki oblici njihovog ponašanja spadaju u nasilje ili barem neprimjerene oblike ponašanja.

Bullying – termin preuzet iz engleskog jezika je i kod nas uobičajen naziv za vršnjačko nasilje. Pri čemu je bully termin kojim se označava osoba koja vrši takvo nasilje nad drugima.

Radi se o konstantnom obliku agresivnog (fizičkog ili verbalnog) zlostavljanja, vrijeđanja ili omalovažavanja pojedinca.

Ova vrsta nasilja može imati i svoj suptilniji oblik koji je teže prepoznati, pogotovo ako žrtva pati u sebi, ne govori o tome što joj se događa niti odraslima, niti svojim vršnjacima.

U novije vrijeme susrećemo se i sa specifičnim oblikom nasilja nazvanim cyber bulliyng – radi se o vrijeđanju i ponižavanju putem društvenih mreža na internetu (u ovo ubrajamo i nedozvoljeno objavljivanje nečijih slika, video zapisa ili javno vrijeđanje i negativno i posprdno komentiranje drugih osoba).(preuzeto sa stranice ProfilKlett - autor: Marija Galović)

 

Posljednje srijede, 24. dana u veljači 2021. učenici mlađih razreda naše škole sjeli su u svoje klupe odjeveni u ružičaste majice kako bi iskazali potporu borbi protiv svih oblika sukobljavanja, nasilja i zlostavljanja. Gledale su se video-projekcije, razgovaralo se, izmjenjivala su se iskustva, prepričavale su se doživljene neugodnosti…Koliko toga su naši mališani imali potrebu ispričati!! Ponekad njihovi problemi nama odraslima i ne izgledaju tako značajni…,a zapravo to jesu - u njihovoj svijesti, u njihovim uspomenama, u njihovoj boli i patnji…Važno im je da ih se sasluša, da ih se utješi, da s punim povjerenjem iznesu svoje strahove…I već im je nakon razgovora lakše, daje im osjećaj zaštićenosti i spoznaju da nisu sami i da će se sve nedaće riješiti.

Učenici su se i likovno izražavali i slali poruke kako spriječiti vršnjačko nasilje, kako pomagati djeci koja su žrtve nasilja, kako svoju sredinu učiniti boljom, sretnijom i ugodnijom za suživot. 

U galeriji slika pogledajte dio onoga što smo danas napravili.

I neka svaki dan vidljiva ili nevidljiva „ružičasta majica“ vlada našim učionicama, hodnicima,igralištima!

                                                                Aktiv RN

 

                                

           
Zelenice 4

855-488

ured@os-mvlacica-labin.skole.hr

 

  NA VRH  

 

Zelenice 4

855-488

ured@os-mvlacica-labin.skole.hr

 

 

Sandučić Hvalibaba i Tužibaba -ubacite  pismo pohvale i pokude ili dajte prijedlog, postavite nam pitanje o školskom životu

 
NASTAVA NA DALJINU
 
 
Ministarstvo znanosti i obrazovanja - I-nastava - Naslovna  
 
KORISNE POVEZNICE
Grad Labin
Ministarstvo znanosti i obrazovanja - Naslovna

 

  NA VRH  

 

 

Labin vrijeme

 

 

"Ne razmišljaj o onom čega nemaš. Razmišljaj o tome što možeš učiniti s onime što imaš."

                                             Ernest Hemingway

 

 
RASPORED ZVONA

 
NATJEČAJI

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 9. 2020.

Ukupno: 27275
Ovaj mjesec: 1482
Ovaj tjedan: 501
Danas: 27
 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Osnovna škola Matije Vlačića Labin / Zelenice 4, HR-52220 Labin / os-mvlacica-labin.skole.hr / ured@os-mvlacica-labin.skole.hr
preskoči na navigaciju