preskoči na sadržaj

Osnovna škola Matije Vlačića Labin

 > Naslovnica

Zelenice 4

855-488

ured@os-mvlacica-labin.skole.hr

 

 

  NA VRH  

OGLASNA PLOČA

Projekt - Kolori i odori moje Istri - Putovanje u Poreč

Autor: Sanja Škopac, 17. 10. 2018.

Danas, 17. listopada 2018. učenici trećih razreda su u sklopu provođenja Projektne nastave krenuli u Poreč, turistički biser zapadne Istre. To je bilo njihovo odredište. Ni kiša koja je padala putem dok su se vozili nije im mogla pokvarit ovaj divan dan. Predivna i pitoma crvena Istra pružala im se kao na dlanu u ljepoti jesenskih boja šuma, ubranih vinograda i dozrelih maslina koje su se svijale pod težinom plodova. Naučili su i vidjeli da su istarski ljudi vrijedni, da obrađuju svoju zemlju. Upoznali su poljoprivredne kulture koje su najzastupljenije na ovom području. Priča o prošlosti, na otvorenom,Traktor story bila je pravi prikaz rada istarskog seljaka na seoskom gumnu. Muzejski primjerci traktora, kombajna, vršilica i ostalih poljoprivrednih strojeva plijenili su njihovu pažnju. Putovali su kroz godine i tehničke izume. I baš je danas traktor “Fordson“ imao rođendan i proslavio svojih veličanstvenih 96 godina (pa su mu i zapjevali jednu rođendansku).

Uslijedio je razgled Galerije Konobon. Nizale su se uporabni stari predmeti koji su se koristili u pripremi hrane, svakodnevnom životu, berbi maslina, prešanju ulja, berbi grožđa, žetvi pšenice.

Učenici su kroz stare fotografije i video isječke mogli otputovati u prošla stoljeća.

Najuzbudljivije je svakako bilo samo spuštanje u jamu Baredine, 60 m ispod zemljine površine uz stručno vođenje speleologa. Učenici su bili vrlo hrabri i zainteresirani da doznaju što više znanja o jami, o stalaktitima i stalagmitima, o postanku jame, o načinu života životinja jame.

Divili su se krškim oblicima, a posebno čovječjoj ribici.

Uslijedio je obilazak Speleološke galerije kao i gledanje speleološke obuke dizanja i spuštanja u jamu.

Krenuli su prema Poreču koji ih je čekao okupan suncem. Ušli su u povijesnu jezgru staru 2000 godina kako bi vidjeli najljepše dijelove starog grada. Nizali su se spomenici - Istočna gradska vrata, Peterokutna kula, Okrugla kula, Gotička palača, Trg Marafor, Palača Zuccato, a posebno ih je oduševila Eufrazijeva bazilika, najvrjedniji spomenik kulture u Istri pod zaštitom UNESC-A. Bili su zadivljeni mozaicima, atrijem i krstionicom. Uživali su šetati i razgledavati predivne stare palače Decumanovom ulicom. Obišli su i morsku luku i snalazili se na planu kao pravi turisti. Naučili su o turizmu ovog kraja, grada, vidjeli mnoge hotele, restorane, trgovine, galerije i dr.

Putem, u autobusu nizali su se dobro pripremljene crtice o kulturi, gospodarstvu, reljefu, znamenitostima i dr.

Puni dojmova vratili su se u Labin.

                                            Učiteljice:

                                            Lorena Dobrić

                                            Nagua Giuricci

                                            Dilana Dagostin Mohorović

 

              

              

              

              

              

              

              

              

              

              

              

              

              

                          

              

              

              
DAN OTVORENIH VRATA

pon, 19.11.2018.

17-18 sati

 

 
Ispis statistike od 31. 8. 2018.

Ukupno: 33911
Ovaj mjesec: 12088
Ovaj tjedan: 409
Danas: 409
 

 
 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Osnovna škola Matije Vlačića Labin / Zelenice 4, HR-52220 Labin / os-mvlacica-labin.skole.hr / ured@os-mvlacica-labin.skole.hr
preskoči na navigaciju